Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Νάσιουτζικ

     Την Τρίτη, 27-11-2012 επισκεφθήκαμε με τους μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας το Μουσείο Νάσιουτζικ στα Σπάτα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας. Ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία που ενθουσίασε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές.

     Στο Μουσείο Νάσιουτζικ μας υποδέχθηκε πολύ ζεστά η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, κ. Τράκα. Μας οδήγησε στην αίθουσα υποδοχής, όπου, αφού μας προσφέρθηκαν αναψυκτικά, μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα της επίσκεψης.

     Περιμένοντας τον οικοδεσπότη, κ. Γιώργο Νάσιουτζικ, περιεργαστήκαμε το χώρο. Η αρχιτεκτονική, τα έπιπλα, η διακόσμηση, όλα συνθέτουν ένα σύνολο υψηλής αισθητικής, το οποίο έκαναν πιο ελκυστικό η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και η κλασική μουσική.

     Ο κ. Νάσιουτζικ μας καλωσόρισε σαν να είμαστε γνωστοί από παλιά· μας είπε πόσο σημαντική θεωρεί την επίσκεψή μας και πόσο ήθελε και άλλη τάξη του σχολείου μας και άλλα σχολεία να προγραμματίσουν επίσκεψη στο Μουσείο.

     Ξενάγησε ο ίδιος την πρώτη ομάδα στο κυρίως κτίσμα, κτίσμα του 1970 αλλά διαμορφωμένο και διακοσμημένο, όπως ένα παραδοσιακό νεοελληνικό αρχοντικό σε μεγαλύτερη, βέβαια, κλίμακα. Τα παιδιά κατέληξαν στο καθιστικό και στο χαγιάτι.. Δίπλα στο αναμμένο τζάκι ο κ. Νάσιουτζικ μίλησε με λόγια κατανοητά για το Βυζάντιο, την ελληνική παράδοση, για την Αθήνα μεταπολεμικά, για τις συλλογές του Μουσείου και τις δραστηριότητες του, κοινωνικές, επιστημονικές, πολιτιστικές.

     Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο. Έργα υστεροβυζαντινής και κυρίως μεταβυζαντινής τέχνης, εξαιρετικά ένα προς ένα, αναδεικνύουν τη βυζαντινή κληρονομιά μας. Η επαφή με τα έργα τέχνης ήταν άμεση και βιωματική. Ο κ. Νάσιουτζικ κατέχοντας άριστα την αξία τους ως συλλέκτης τα παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να τα αγγίξουν και να τα «νιώσουν». Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θαυμάσια. Μας εξέπληξε ευχάριστα το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα έργα καθώς και για τη δουλειά ενός Σέρβου συντηρητή εικόνων που εργαζόταν στο χώρο.

     Αφού μας αποχαιρέτησε ο κ. Νάσιουτζικ και ξεναγήθηκε και η δεύτερη ομάδα από την κ. Τράκα, τα παιδιά έπαιξαν στον καταπράσινο κήπο του Μουσείου.

     Στη συνέχεια μας οδήγησαν στους στάβλους του κτήματος. Στην υπέροχη διαδρομή θαυμάσαμε μεταξύ των άλλων τις υπεραιωνόβιες ελιές, έργα τέχνης της φύσης, το ποταμάκι με τις καλαμιές. Ελαφάκια, κότες, πόνι συμπλήρωναν το σκηνικό.Στο ωραιότατο κτίσμα του κάτω χώρου μας περίμενε ένας μπουφές με σάντουιτς και αναψυκτικά. Το προσωπικό ήταν πολύ πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει. Και το πιο συγκινητικό: στα γήπεδα οι μπάλες ήταν έτοιμες να ικανοποιήσουν την ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι.

     Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αποχαιρετώντας την κ. Τράκα, ευχαριστήσαμε θερμά για τη φιλοξενία και την οργάνωση και υποσχεθήκαμε να εντάξουμε το Μουσείο στις διδακτικές μας επισκέψεις. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν η μεγαλύτερη επιδοκιμασία για την επιλογή του Μουσείου Νάσιουτζικ ως προορισμού για εκπαιδευτική επίσκεψη.

     Η διευθύντρια του Σχολείου, κ. Γεωργιάδου Λουίζα, οι συνοδοί καθηγητές και οι μαθητές θα θέλαμε και από αυτή τη στήλη να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Νάσιουτζικ, την κ. Τράκα και τo προσωπικό του Μουσείου.

1

2

Κύπρου & Ιωνίας 4
ΤΚ 15669, Παπάγου
Τηλ  : 2106540786
Φαξ : 2106532325
email: 1gympapagou@sch.gr

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com